Titlul paginii web

 
 

Ciclare acvariu

Ciclarea Acvariului
Ciclul nitrogenului, numit si ‘’sindromul acvariul proaspat’’, ‘’ciclu de nitrificare’’, ‘ciclul azotului’’ sau ‘’ciclu biologic’’, este procesul prin care amoniacul(Nh4) se transforma in nitriti(NO2) iar apoi in nitrati(NO3).
Acesta poate dura intre doua si opt saptamani.
Dupa cum se observa si in imaginea de sus, amoniacul apare de la fecalele pestilor, excesul de mancare si de la frunzele moarte ale plantelor. Apoi de la aparitia amoniacului, apar bacteriile Nitrosonas , care il transforma in Nitriti (No2), iar apoi bacteriile Nitrospira transforma nitritii in nitrati(No3).
Pentru a observa stadiile ciclarii avem nevoie de teste pentru ammoniac, No2 si No3.
La inceputul ciclarii amoniacul e in crestere, apoi acesta tinde spre 0 si apar nitriti, iar la finalul ciclarii, nitrit=ammoniac=0, iar No3 este in crestere.
Metode de ciclare fara pesti:
1. Folosirea mancarii pentru pesti: Se adauga zilnic putina mancare de pesti, pentru ca aceasta sa se descompuna si sa duca la aparitia amoniacului.
2. Folosirea amoniacului pur: 5 picaturi pentru fiecare 40 de litri de apa zilnic, iar la aparitia nitritilor continuam cu cate 3 picaturi.
3. Folosirea produselor din comert: Acestea doar scurteaza perioda de ciclare, pana la una-doua saptamani.
4. Folosirea unor culturi de bacterii din alte acvarii, ciclate: Stoarceti buretele dintr-un acvariu ciclat in acvariul vostru.
ATENTIE: In timpul ciclarii avem filtrul, plantele si iluminarea ca in mod obijnuit. Filtrul trebuie lasat pornit nonstop, iar (doar pe timpul ciclarii) incalzitorul
setat la 30*C, daca plantele pe care le avem suporta aceasta temperatura.
Greseli de incepator care duc la deciclarea acvariului:
1.Schimbarea a mai mult de 50%din apa.
2. Spalarea buretelui filtrului la robinet (clorul ucide coloniile de bacteri din acesta).
3.Oprirea filtrului pe perioade mai lungi de 3 ore.
Acest articol a fost scris de HumanFace.
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one